Безкоштовна доставка від 1500 грн
  • Широкий асортимент

    Унікальні товари, які ви не знайдете в інших інтернет-магазинах

  • Без пробок і черг

    Економте свій час. Купуйте товари для риболовлі, не виходячи з дому

  • Вигідні покупки

    Купуйте товари для риболовлі з персональною знижкою і промокодами

  • Контроль якості

    Ми завжди перевіряємо якість товару, що вам відправляється

  • Безкоштовна доставка

    Ми надаємо безкоштовну доставку на замовлення від 1500 грн

Категорії

Риболовля взимку. Як ловити головня?

Найкращим часом для ловлі головня вважається літо, проте, при правильному підході зловити цю рибу вдається навіть взимку, коли водоймище покривається льодом. Про те, як ловити головня взимку поговоримо у нашій статті.

Ловля головня взимку

Особливості зимової ловлі головня

Отже, думка, що головень взимку не ловиться помилкова, особливо якщо розглядається період першого льоду. На початку і в кінці зими клювання головня можна назвати стабільним. Риба продовжує вести активний спосіб життя всю зиму, винятком є лише період глухозім'я. Але в середині зими погано клює практично будь-яка риба за винятком тільки миня, на якого погіршення погодних умов позначається позитивно.

Шукати головня взимку слід на великій глибині, у цей період він намагається дотримуватись ям. На піщані мілини риба починає виходити лише у тривалі відлиги або якщо протягом кількох днів температура повітря не опускалася нижче -5 градусів. У морозні дні, а також снігопади головень ховається в зимувальних ямах і повністю ігнорує їжу. Віддає перевагу ділянкам з глибиною 3-4 метри, де відсутня течія.

При виборі місця ловлі головня слід враховувати погодні умови, а також низку інших факторів. Успіх вудіння багато в чому залежатиме і від уміння правильно підібрати снасті та приманки. Ловити головня взимку зручніше осторонь основного струменя, де є різкі перепади глибини з твердим піщаним дном.

Як ловити головня взимку?

Відразу зазначимо, що головень обережна і полохлива риба, тому ловити його необхідно з дотриманням максимальної тиші. Якщо випадково на лід впаде коробочка з приманками або перекинеться рибальський ящик, то в найближчі кілька годин про клювання головня можна забути.

Прийшовши на лід, одразу визначаються перспективні місця, бажано вибрати 3-4 точки. Після цього свердляться лунки у кількості 6-8 штук на одному місці. Відстань між лунками рекомендується робити 1.5-2 метри. Ділянку навколо готової лунки обов'язково затемняють, зробити це можна за допомогою снігу, якщо він відсутній, то використовується суха трава, якої на березі достатньо. Саму лунку слід затемнити, використовуючи шугу і сніг, залишивши невелику вільну ділянку для опускання приманки.

Приступати до процесу ловлі можна вже через 30-40 хвилин, за цей час риба заспокоїться і почне збиратися під лунками, особливо якщо в них було виконано прикорм.

Техніка ловлі та вибір приманок

Активність у головня з'являється виключно в сонячні та тихі зимові дні. Для ловлі цієї риби рекомендується вибирати приманки невеликого розміру. Відмінним вибором стануть блешні світлого відтінку довжиною 2.5-4 см, з маленьким трійником, який можна прикрасити червоною вовняною ниткою.

Слід зазначити, що до поверхні головень взимку піднімається рідко, частіше він годується ближче до дна, тому починати ловлю слід на відстані 15-20 см від дна. При виконанні проводки слід виключити різкі рухи, приманку від дна потрібно відривати плавними й короткими ривками, з нетривалими паузами. Якщо головня вдається знайти, то клювання відбувається в момент, коли настає пауза між ривками.

По першому льоду, ловити головня можна поплавковим вудилищем і мормишкою. Відразу виникає питання, а що використовувати як приманку? Тут все залежить від активності риби, а також від розмірів передбачуваного трофею. Так, великого головня можна зловити взимку на живця, курячу печінку. Головня, вага якого не перевищує 0.5 кг, можна успішно ловити, використовуючи пучок мотиля або гнойового хробака.

Щодо мормишок на головня, то тут слід вибирати моделі, що мають форму подовженої крапельки з вагою 2-4 грами і гачком №3-4. При ловлі мормишкою вудилище оснащується кивком. Приманки використовуються ті ж, що і при ловлі поплавковим вудилищем.

Опустивши мормишку на дно, слід витримати паузу в 3-4 секунди, після якої слідує плавний підйом, приманка відривається від дна на висоту до півметра. Під час підйому, а також у верхній точці слід зробити паузу. Зазначимо, що головень атакує приманку найчастіше в момент паузи або відразу після падіння мормишки на дно.

Вудилище для зимової ловлі головня оснащується волосінню перетином не більше 0.2 мм. Якщо дозволяють обставини, то перетин волосіні можна зменшити. Зазначимо, що чим тонше буде волосінь, тим більше шансів спіймати обережного головня.

Як ловити головня на мормишку взимку

Клювання головня

Незважаючи на всю свою обережність, приманку головень бере швидко і рішуче. Момент клювання помітити вдається відразу, виявляється він у стрімкому зануренні під воду поплавка або в різкому згинанні кивка. Саме в ці моменти має слідувати різке підсікання.

Наколовшись на гачок, головень робить різкий і сильний ривок убік, часто йому вдається обірвати волосінь, якщо рибалка починає тягнути снасть на себе. Тому рекомендується в момент ривка трохи стравити волосінь, чинить опір головень не довго, сил навіть у великої риби вистачає всього на кілька хвилин, після цього вона здається і спокійно підходить до лунки, з якої викинути її на лід вдається одним рухом руки. При упійманні трофейного головня краще скористатися багориком, який повинен постійно перебувати під рукою.

Ловля головня взимку вимагає від рибалки великого терпіння, а також фізичних зусиль, спрямованих на буріння лунок, піші переходи. Проте все це винагороджується кількома результативними клюваннями головня, які здатні подарувати чимало позитивних емоцій у процесі виваження пійманої риби. Відразу зазначимо, що навіть за найсприятливіших погодних умов розраховувати на багатий улов головня не варто, але 2-3 хороші клювання за світловий день будуть забезпечені.

Активність головня повністю зникає ближче до середини січня, повне затишшя триває до кінця лютого, а вже в березні, головень покидає зимувальні ями й починає нишпорити по акваторії в пошуках їжі. До середини весни частіше ця риба зустрічається на глибоких ділянках, але в міру прогрівання води, головень почне підніматися до поверхні.

Особливості ловлі головня в кінці зими

По останньому льоду клювання головня може бути просто чудовим, особливо в сонячну і теплу погоду. У цей період можна використовувати абсолютно будь-які снасті, розраховані для вудження в зимовий час.

Для ловлі підійдуть будь-які приманки тваринного чи штучного походження. Зголоднілий головень після січневих морозів починає активно годуватися, в хорошу погоду приманку бере жадібно, відразу її заковтує. Наприкінці зими вдається зловити трофейну рибу, про яку влітку та восени можна хіба що тільки мріяти.

При ловлі важливо приділяти увагу не тільки придонним шарам, важливо знати, що по останньому льоду головень може перебувати в півводи і навіть біля самої поверхні. Тому якщо з дна клювання відсутні, поспішати міняти місце не потрібно, правильно буде приділити трохи часу іншим шарам акваторії.

В останні дні зими головень здатний чинити гідний опір. Навіть рибу вагою 300-500 грамів вже не вдасться швидко підвести до лунки і витягнути на лід. Форсувати події не потрібно, слід втомити рибу і тільки коли головень перестане чинити опір і втомиться, можна буде починати підводити його до лунки.