Безкоштовна доставка від 1500 грн
  • Широкий асортимент

    Унікальні товари, які ви не знайдете в інших інтернет-магазинах

  • Без пробок і черг

    Економте свій час. Купуйте товари для риболовлі, не виходячи з дому

  • Вигідні покупки

    Купуйте товари для риболовлі з персональною знижкою і промокодами

  • Контроль якості

    Ми завжди перевіряємо якість товару, що вам відправляється

  • Безкоштовна доставка

    Ми надаємо безкоштовну доставку на замовлення від 1500 грн

Категорії

10 порад, як правильно джигувати судака!

Багато рибалок ловлять судака з берега на силіконові приманки, але деякі з них роблять помилки. Щоб уникнути помилок і зробити рибалку на смугастого хижака результативнішою та цікавішою, команда магазину Trofey.ua підготувала для вас 10 порад. Вони присвячені тому, як правильно джигувати судака, яку волосінь, шнур і бланк для цього використовувати, що при ловлі цієї риби робити рекомендується, а що – ні.

Порада перша

Якщо коротке вудилище (менше 2.1 метра), то ймовірність зачепу приманки при проводці зростає на 50%. Відомо, що судак часто хватає силікон біля самого берега, але цього може не статися, тому що приманка іноді застряє між камінням. Однак застосування довгого вудилища (від 2.1 до 2.7 метрів), не тільки дасть можливість легко звільнити застряглий твістер, а й дозволить більш ефективно проводити його, тобто чергувати різкий ривок вгору і повільне занурення, які так подобаються судаку.

Вудилище для ловлі судака

Порада друга

Вудилище не повинно бути надто податливим. Навпаки, в ідеалі, бланк відповідає таким якостям як жорсткість і швидкість, оскільки при ловлі джигом, з боку вудилища необхідна миттєва реакція навіть на найлегший рух руки рибалки, коли він, скажімо, змушує приманку зробити стрибок або підсікає рибу, що клюнула.

Тому необхідна така джигова палиця, з якої приманка легко починає гру і м'яка вершинка якої не дає на ривкові рухи силікону амортизуючого ефекту. Таке вудилище дозволяє рибалці робити більш різку проводку приманки й більш прямолінійні підсічки.

Якщо дотримуватись цих умов, у судака, у момент клювання, не залишиться жодного шансу зірватися і піти, а міцна основа вершинки гарантує, у свою чергу, потужну підсічку. Те саме можна сказати й про виведення риби – жорсткий бланк буде гарантією того, що вудилище не підведе, якщо боротьба з хижаком буде тривалою та складною.

Улов

Порада третя

Необхідно підібрати правильну волосінь. Відразу обмовимося, нейлонова волосінь для цього не підходить. Вона може розтягуватись, від чого приманка грає у воді так, ніби причеплена до гумової стрічки. Під час проведення силікон повинен чітко реагувати на кожен ривок вершинки, а тому тут підійде добрий джиговий шнур. Хороший шнур має три важливі якості - він слабо розтягується, витримує величезне навантаження, і все це при невеликому діаметрі. З ним можна сміливо спинінгувати з берега і не боятися зачепів, а маленький діаметр дозволить використовувати невеликі джиг-головки й закидати приманку на пристойну відстань.

Тим, хто вважає, що поєднання шнура та жорсткого бланка, при виведенні риби, виявиться надто небезпечним, можна дати наступну пораду: щоб у шнура з'явилася невелика амортизація, прив'яжіть метровий повідець із флюорокарбону.

Порада четверта

Під час проведення шнур або волосінь повинні бути натягнуті. Однак це найпростіше правило часто порушується навіть рибалками зі стажем. Вони залишають волосінь ненатягнутою, коли крутять котушку, пропускаючи волосінь між пальцями, або, використовуючи вершинку вудилища, грають приманкою, змушуючи її рухатися ривками у воді.

У результаті, відчуття приманки губиться, що призводить до двох неприємних наслідків - довгоочікуване клювання виявляється поміченим занадто пізно або залишається непоміченим зовсім. Тому, щоб рибаловля була успішною, волосінь має бути натягнутою, а відчуття приманки має зберігатися при цьому безперервно. І тоді буде не важливо, як рибалка відчує клювання; головне, що підсікання піде в потрібний момент і риба міцно сяде на гачок.

Додамо маленьку хитрість - як тільки приманка вдарить об водну поверхню, слід закрити дужку котушки. Тоді віброхвіст на натягнутій волосіні почне занурюватися на дно, одночасно з цим, коливаючись і спокушаючи рибу своєю грою. Якщо атака хижака відбудеться в першій стадії занурення приманки, її неможливо не відчути.

Приманка

Порада п'ята

Форма джиг-головки також має важливе значення. При полюванні на судака краще використовувати грузила з великою площею - вони добре прилягають до дна, а це скорочує кількість зачепів. Звичайно, джиг-головка у формі кульки допустима, але з однією умовою – вушко кріплення має знаходитися не під прямим, а під тупим кутом, щоб приманку було легше підняти з дна водоймища і вона рідше чіплялася за каміння.

Грузила з великою площею

Порада шоста

Окрім форми, важлива і вага джиг-головки. Відомо, що рибалки часто ставлять важку голівку, що в корені не вірно, оскільки вагу грузила потрібно зменшувати до можливої межі. Якщо вода стояча, достатньо буде головки вагою 5 грам. І нехай твістер довго занурюється на дно - не треба додавати ще одне грузило на волосінь, тому що повільне ковзання приманки дуже привабливе для риби. Втім, багато що залежить від ситуації. На річці з швидкою течією, легку джиг-головку легко знесе убік, вона почне перекочуватися і силікон займе неправильне положення. У такому разі, вагу головки можна збільшити, проте, знову ж таки, в розумних межах і пам'ятаючи про те, що приманка крім стійкості повинна залишатися досить легкою, щоб видавати спокусливу гру. Загалом, при риболовлі на будь-якій водоймі необхідно враховувати два важливі фактори: швидкість течії та глибину водойми. При стрімкому перебігу і незначній глибині, вага джиг-головки може бути не менше 10 грам. Якщо ж до швидкого ходу води додається і велика її глибина, то щоб приманку не закрутило між бурунами, треба ставити грузило вагою від 20 грам.

Порада сьома

Джигові приманки, у яких хвіст V-подібний, не підходять для стоячої води, оскільки при зануренні на дно і проводці вони видають слабку гру, не здатну зацікавити хижака. Пріоритетними приманками для риболовлі у спокійній водоймі повинні бути силіконові різновиди з хвостами у формі серпа чи молотка. Справа в тому, що великий за своєю площею тарілчастий хвіст або задня частина, забезпечена відростком у вигляді тріпочущого банана, при зануренні у воду, працюють як парасолька і уповільнюють швидкість падіння приманки. Таким чином, приманка довше затримується у сфері уваги потенційного хижака.

Приманки у формі молотка

Крім того, силіконові серп або молоток відмінно взаємодіють з потоками води, в результаті чого м'який силікон приманки починає вібрувати. Подібні коливання надзвичайно збуджують апетит судака. Втім, задля справедливості слід додати, що і джигові приманки з хвостом у формі вилки не настільки безнадійні та за певних умов можуть привернути увагу хижака.

Йдеться про ловлю не в стоячій воді, а на стрімкій течії. Рибалці залишається лише джигувати певним способом. Це мають бути або короткі й швидкі ривки, або чергування стрімкого підмотування й раптових та короткочасних зупинок, або руху кистю руки, тобто посмикування вершинкою вудилища, коли малорухливий джиг, подібно до акробата, робить стрибок, активно розгойдуючись і танцюючи.

Порада восьма

Через побоювання, що приманка чіплятиметься, багато рибалок занурюють її на середню глибину, не даючи їй опуститися на дно. Не сказати, що це погано, - використовувати силікон як коливальну блешню і проводити її поряд з берегом, де між каменів і пучків рослинності часом плавають важкі екземпляри смугастих хижаків. Однак ті, хто хоче отримати хороший улов, повинні пам'ятати, що судак, як правило, чатує на здобич на дні і щоб зловити його на джиг-приманку необхідно ризикувати й проводити її ривками, під час яких, свинцева головка піднімається вгору і опускається вниз, постійно ударяючись об дно водойми. При цьому не важливо, яким способом це робити - ривками вершинки вудилища або обертанням котушки в манері "ледачої риболовлі" - головне зберігати контакт з силіконом, і якщо він опиниться на межі зачепу поряд з камінням, у потрібний момент підняти вудилище і продовжити гру приманки.

Порада дев'ята

Немає сенсу завжди закидати приманку на велику відстань. Помилково думати, що чим далі закидання, тим більше шансів упіймати рибу. Деколи судак плаває неподалік, і, супроводивши приманку, хватає її біля самого берега. Якщо рибалка проявить нетерпіння і витягне твістер раніше, він залишиться без здобичі. Про невдачу свідчитиме лише легка хвиля на поверхні водойми, адже самого хижака, який марно переслідував приманку, рибалка так і не побачить. Тому твістер слід проводити до самого берега, просто на останніх метрах варто обійтись без стрибків. Мальок, що рятується від переслідування, може збуджувати в судака сильний апетит. Приманка, що імітує малька і проводима рибаком до самого берега, діє на хижака аналогічним чином.

Приманка імітуюча малька

Порада десята

І на завершення. При джиг-ловлі судака крім чисто технічних, особистих деталей, слід попередньо подивитися на всі боки й зробити деякі загальні висновки. Стосуються вони таких факторів як течія (сила та напрямок), прозорість води, рельєф і особливості дна, а також наявність у водоймі водоростей та іншої рослинності. Скажімо, вода у водоймі каламутна, що пов'язано з регулярним ходінням суден, тоді місце для ловлі треба вибирати поряд з берегом. Не варто також забувати, що якщо вода каламутна, то судак тримається на мілководді, а це означає, що приманку треба проводити біля самого дна. Якщо ж дно вкрите рослинністю, то необхідно вжити запобіжних заходів при проведенні, скажімо, техніку стрибків виключити, а замість неї використовувати неквапливе, хвилеподібне підмотування.