Безкоштовна доставка від 1500 грн
  • Широкий асортимент

    Унікальні товари, які ви не знайдете в інших інтернет-магазинах

  • Без пробок і черг

    Економте свій час. Купуйте товари для риболовлі, не виходячи з дому

  • Вигідні покупки

    Купуйте товари для риболовлі з персональною знижкою і промокодами

  • Контроль якості

    Ми завжди перевіряємо якість товару, що вам відправляється

  • Безкоштовна доставка

    Ми надаємо безкоштовну доставку на замовлення від 1500 грн

Категорії

Особливості й нюанси ловлі судака на джиг

Найрезультативнішим і найцікавішим способом ловлі судака можна назвати ловлю з використанням джигових приманок. Але відразу зазначимо, що отримати позитивний результат вдасться лише за умови відповідального підходу до підготовки снастей та вибору місця. Спіймати судака, який належить до дуже обережних хижаків, вийде, тільки якщо спінінг буде правильно налаштований, вірно будуть підібрані приманки й тактика ловлі.

Використання джигових приманок

Особливості вибору спінінга для лову судака

Зазначимо, що вибір снастей для ловлі судака має здійснюватись виходячи з різних факторів. Насамперед слід враховувати умови водойми та її тип. Так, наприклад, для ловлі судака на стоячій водоймі і на річці зі швидкою течією підбиратиметься спінінг з різними характеристиками. Також при виборі вудилища потрібно враховувати спосіб ловлі, а саме як проводитиметься процес - з човна або з берега. Цей момент особливо важливо розглянути під час вибору довжини вудилища.

Умови ловлі впливають найбільше на вибір спінінга: відразу зазначимо, що універсальних варіантів спінінгів для ловлі судака не існує. Розглянемо варіанти спінінгів, які підійдуть для ловлі з човна та з берега:

  1. Для ловлі з берега чудовим вибором стане вудилище, довжина якого знаходиться в межах 2.4-2.7 метра.
  2. Якщо частіше ловити хижака доведеться з човна, то розглядати рекомендується варіанти довжиною 1.8-2.1 метра.

Спінінг для ловлі судака

Вибираючи спінінг для ловлі судака, слід враховувати, що у цього хижака кістлява паща, пробити яку навіть гострим гачком вдається за умови виконання сильної підсічки. Зробити це вийде лише жорстким спінінгом.

Вибираємо котушку

Отже, на спінінг, яким планується ловити судака, правильним буде встановити безінерційну котушку з розміром шпулі 2500. За допомогою такої котушки легко вдасться впоратися з виведенням трофейного судака.

Котушка

При виборі котушки слід розглянути насамперед якість шпулі та матеріал, з якого вона виготовлена. Також не менше уваги необхідно приділити фрикціону і його розташуванню. Досвідчені рибалки радять купувати котушки з переднім фрикціоном.

Щодо кількості підшипників, досить часто можна почути, що чим їх більше, тим краще – можливо, це і так у випадку з короповою ловлею, а ось для судакової котушки достатньо і 3–5 підшипників у конструкції, щоб гарантувати зручність, надійність та ефективність.

Котушка і спінінг для судака

Волосінь на судака

Для ловлі підійдуть як плетінка, так і звичайна волосінь, але відразу слід зазначити, що останній варіант більше підійде, якщо планується ловити щуку, а оскільки ми націлюємося на судака, то правильно буде зупинити вибір на першому варіанті. Чому? Пов'язано це з відмінними технічними показниками плетінки, вона за мінімального перерізу здатна витримувати значні навантаження на розрив. Крім цього, її застосування дозволяє забезпечити оснащення максимальною чутливістю, що особливо важливо при ловлі пасивного хижака.

Вибір діаметра здійснюється виходячи з того, яких розмірів водиться судак у водоймі, де планується здійснювати його ловлю. Так, для ловлі судака вагою 3-4 кг (що для більшості наших водоймищ сьогодні, на жаль, велика рідкість) достатньо використовувати плетений шнур перетином 0.1 мм. Вибір на користь шнура рекомендується зробити, якщо найчастіше процес ловлі здійснюється з берега, а приманку потрібно закидати на відстань мінімум 70 метрів від точки ловлі.

Вибір джиг-головок

Підібрати джиг-головку насправді нескладно, проте все ж таки потрібно враховувати деякі правила. Так, важливо знати, що ваги джиг-головки має бути достатньо для того, щоб приманка після закидання опускалася швидко на дно і не зависала в товщі води під дією сили течії (якщо вона присутня на вибраній ділянці водойми). Чинники, що впливають на вибір джиг-головки:

  • розмір і форма приманки;
  • сила течії;
  • глибина на ділянці ловлі.

Джиг-головка

Виконати монтаж оснастки можна різними способами, відзначимо три найпоширеніших та які застосовуються найчастіше при ловлі судака:

  1. За допомогою грузила-чебурашки, до якого прикріплюється офсетний гачок.
  2. Джиг-головка прив'язується до основної волосіні (найпростіший з варіантів).
  3. Монтаж на відвідному повідку, перевага у максимальній чутливості, – відмінний вибір для ловлі пасивного хижака.

Грузила-чебурашки

Вибір слід здійснювати з урахуванням пори року, особливостей водойми й активності судака. На якому варіанті зупинитися, вирішувати тільки вам, поекспериментуйте, і ви відразу зрозумієте, який варіант монтажу буде найзручнішим, а головне ефективним.

Вибір штучної приманки для судака

До вибору приманок слід поставитися з максимальною відповідальністю. Важливо враховувати умови ловлі, прозорість води, пору року. Зазначимо, що найкраще судак реагує на приманки наступних відтінків кольорів: зеленувато-сірий, лимонний, зелений і помаранчевий.

Щодо розміру, то досвідчені рибалки радять зупиняти вибір на приманках, довжина тіла яких знаходиться в межах 8-12 см. Через особливості будови пащі судак віддає перевагу вузьким приманкам.

Слід зазначити, що найкраще судак реагує на віброхвости й твістери. Серед величезного асортименту силіконових приманок, представлених на ринку, можна виділити моделі виробництва Keitech, Rains, Fanatik, які вигідно відрізняються якістю та ефективністю.

Силікон на судака

При виборі забарвлення, розміру і форми приманки завжди слід враховувати погодні умови, час доби й активність хижака. Зазначимо, що у весняний період рекомендується підбирати приманки невеликого розміру, а ось ближче до кінця літа судака будуть приваблювати великі та об'ємні варіанти силіконових приманок.

Вибираємо місце для ловлі судака

Щоб ловля судака була максимально результативною, недостатньо підібрати приманки й правильно налаштувати снасті: важливо окрім цього знати звички хижака і вміти визначити найбільш перспективні для його ловлі місця та ділянки на водоймі. Якщо при виборі місця будуть допущені помилки, то, швидше за все, ви поїдете додому без улову, в кращому випадку вдасться зловити кілька невеликих судаків.

Розглянемо найперспективніші для ловлі цього хижака ділянки на акваторії. Отже, завжди найбільшу увагу потрібно приділяти місцям із різкими перепадами глибини, саме тут найчастіше зустрічається активний хижак. Крім цього, не можна залишати поза увагою руслові брівки, прибережні вири й місця на виходах з ям.

Місце ловлі

Слід зазначити, що залежно від пори року судак зустрічатиметься на різних горизонтах. Так, наприклад, навесні або пізно восени частіше вдається знайти хижака на глибині 4 і більше метрів. У літні місяці та в першій половині осені судака успішно можна ловити на ділянках водоймища глибиною всього 2-3 метри.

Якщо ловля судака здійснюється на річці, то рекомендуємо звертати увагу на вигини русла, оскільки тут завжди утворюватиметься перепад глибини й нерідко зустрічаються глибокі ями.

Трохи про техніку ловлі судака

Назвати клювання судака обережним - це все одно що нічого не говорити: часто трапляється, що після завершення проводки, витягнувши приманку з води, рибалка виявляє, що силікон практично повністю стягнутий по гачку. Чому? Відповідь однозначна: відбулося клювання, але рибалка його не помітив, оскільки снасть була неправильно розташована по відношенню до води.

Досвідчені рибалки радять відразу після закидання приманки тримати вудилище під кутом приблизно 45-50 градусів і при цьому постійно дивитися на кінчик спінінга. Тільки при такому розташуванні вдасться не тільки чітко контролювати поведінку приманки під час проведення, а й помітити будь-які дотики риби до приманки. Визначити, що приманка лягла на дно, можна по ослабленню кінчика спінінга: якщо кінчик спінінга під час проведення різко смикнеться вперед або станеться ослаблення волосіні, це сигнал до того, що потрібно виконати різке і сильне підсікання.

Техніка ловлі судака

Ловити судака можна використовуючи різні варіанти проводки, все залежить від типу приманки, що застосовується. Однак якщо судака ловимо, використовуючи активний силікон, то немає нічого кращого, ніж ступінчаста проводка. Виконати її нескладно. Після закидання дозволяємо приманці повністю опуститися на дно, вичікуємо 3-5 секунд і після цього виконуємо 3-4 оберти котушки, можна робити короткі ривки, після яких обов'язково має настати пауза, тривалість якої залежить від активності хижака і глибини в точці ловлі.

У 90% випадків клювання судака відбувається в момент паузи, що виражається у вигляді короткого удару або легкого зачепу. Приманку судак бере обережно, тому рідко коли клювання вдається відчути в руці, як це відбувається під час ловлі щуки. Основним сигналізатором є кінчик спінінга, тому в процесі виконання проводки важливо постійно та уважно на нього дивитися.

Підсічка виконується в момент клювання, вона має бути впевненою і сильною, якщо все буде зроблено правильно і вчасно, то складнощів з упійманням хижака не виникне і залишиться справа за малим - підвести спійманого судака до підсачка і витягнути його на берег.