Безкоштовна доставка від 1500 грн
  • Широкий асортимент

    Унікальні товари, які ви не знайдете в інших інтернет-магазинах

  • Без пробок і черг

    Економте свій час. Купуйте товари для риболовлі, не виходячи з дому

  • Вигідні покупки

    Купуйте товари для риболовлі з персональною знижкою і промокодами

  • Контроль якості

    Ми завжди перевіряємо якість товару, що вам відправляється

  • Безкоштовна доставка

    Ми надаємо безкоштовну доставку на замовлення від 1500 грн

Категорії

Особливості ловлі карася поплавковим вудилищем

Карася в літній період ловлять, використовуючи переважно поплавкове вудилище. Це дозволяє з мінімальним шумом зробити закидання приманки під прибережний кущ або звисаючі гілки дерев, де любить харчуватися риба. Однак успіх ловлі залежатиме від багатьох факторів, пов'язаних з вибором місця, підготовкою снастей та підбором приманок.

Улов

Підбираємо і налаштовуємо поплавкове вудилище на карася

Отже, багатий улов буде забезпечений, якщо відповідально змонтувати снасті. Для ловлі карася підійде: штекерне, матчеве, махове вудилище. Вудилище підбирається залежно від умов водойми й умов ловлі.

Якщо планується ловити карася на відстані 2-3 метри від берега, наприклад у заростях очерету та іншої прибережної рослинності, то краще буде махове вудилище довжиною до чотирьох метрів. Основні вимоги до поплавкового вудилища на карася:

  • перетин основної волосіні 0.18-0.2 мм, з розривним навантаженням до 4 кг;
  • вудилище довжиною 4-6 метрів (вибір залежить від умов ловлі);
  • повідець довжиною до 30 см із волосіні перетином 0.15 мм;
  • поплавок витягнутої форми з тонкою антеною довжиною 4-6 см;
  • гачки з короткою цівкою темного кольору №3-4, особливу увагу необхідно приділити гостроті жала.

Вибираємо місце для ловлі

Карася з використанням поплавкового вудилища можна успішно ловити практично на будь-якій ділянці водойми. Мешкає карась у невеликих річках і ставках, в озерах та водосховищах. Найчастіше зустрічається на ділянках акваторії, де глибина не перевищує трьох метрів. Найзручніше ловити карася поплавковою снастью на водоймах зі стоячою водою. Зазначимо, що карася приманка, яка рухається, приваблює менше, ніж наживка, що знаходиться в спокійному стані.

Місце для ловлі

Відшукати активного карася - це основне завдання рибалки. Тому відразу зазначимо, що найперспективнішими ділянками для ловлі цієї риби будуть ділянки з наявністю підводної рослинності, а також межі біля ряски й очерету. Саме тут карась завжди годуватиметься, але за умови гарної погоди. Віддавати перевагу глибоким ділянкам не рекомендується, оскільки карась годується на глибині 1-2 метри, серед чагарників латаття та молодої тростини.

Зустрічається карась і в неглибоких затоках з пухким і мулистим дном. Тому якщо на такій ділянці, поверхня якої рясно покрита ряскою буде виявлено невелике віконце, сміливо можна закинути в нього приманку і якщо зграйка карася буде знаходитися неподалік, то довго чекати клювання не доведеться. Крупного карася можна зустріти на ділянках з різкими перепадами, тому насамперед приїхавши на водойму, рекомендується вивчити рельєф дна на вибраній ділянці.

Місце ловлі

У середині літа, коли дні стають спекотними й вода на мілинах сильніше прогрівається, карась починає шукати ділянки, де вода збагачена киснем. Перспективними місцями можна відзначити ділянки із затіненої сторони берега, під опорами мостів, а також поряд з деревами, що повалились у воду. Влітку можна ловити карася не лише з берега, а й з човна. Другий варіант кращий, оскільки вдається легко дістатися до найвіддаленіших і найперспективніших для ловлі ділянок акваторії.

У невеликих закритих водоймах, карась практично не змінює місця проживання, тому знаючи, де зазвичай карась добре ловиться, сміливо можна вкотре вирушати на такі ділянки й клювання буде гарантовано. Додатковим орієнтиром на наявність активного карася можуть служити бульбашки повітря, що піднімаються до поверхні, ворушіння очерету або трави.

Техніка ловлі на поплавкове вудилище

Прийшовши на водойму і підібравши місце, його відразу необхідно підгодувати невеликою кількістю прикорму, до складу якого обов'язково повинна входити частина насадки, що використовується. Зазначимо, що достатньо кинути у воду 2-3 грудки прикорму розміром з тенісний м'ячик. Сьогодні прикорм для карася можна купити в рибальському магазині, а можна приготувати самостійно. Замішувати прикорм рекомендується на березі водоймища, використовуючи для цього місцеву воду. Якщо прийнято рішення використовувати магазинний прикорм, то слід до нього додати на вибір:

  • кукурудзяну, манну, пшеничну крупу;
  • панірувальні сухарі;
  • перемелені зерна соняшнику або макуху;
  • печиво або пряники;
  • мед, цукор;
  • мотиля, опариша або гнойових хробаків.

Застосування будь-якого із запропонованих інгредієнтів підвищить привабливість і ефективність не тільки самостійно приготовленого прикорму, а й купленого в рибальському магазині.

Тільки коли місце ловлі буде підгодоване, можна приступати до його облаштування й розмотування снастей. Варто відзначити, що карась годується з дна, тому необхідно виставити глибину так, щоб поплавок після закидання приймав вертикальне положення, але при цьому гачок з приманкою вільно лежав на дні.

Облаштування місця ловлі

Для ловлі достатньо двох поплавкових вудилищ, які після закидання кладуть на рогалини й чекають на клювання. Зазначимо, що якщо протягом 30 хвилин клювати карась не почне, то в точку ловлі, а саме між поплавками не добрасаючи до них півметра, закидаємо ще кілька куль прикорму.

Плануючи відправитися на ловлю карася, слід запастися мінімум 5-ма варіантами різних насадок. Зазначимо, що навесні та восени карась краще ловиться на приманки тваринного походження (мотиль, хробак, личинка реп'яха, опариш), влітку не відмовляється і від хліба, тіста, перлівки. Маючи великий асортимент приманок, можна буде експериментувати, що дозволить швидко підібрати варіант, на який сьогодні карась клює найкраще.

Поклювання у карася неквапливе і акуратне, поплавок кілька разів може поворушитися, після чого повільно починає лягати набік або притоплюватися і різко йде вбік. Підсічку потрібно виконувати своєчасно, якщо поплавок повернеться в початкове положення, то все, що залишиться зробити, дістати снасть, насадити приманку на гачок і повторно її закинути.

У момент клювання потрібно зробити коротке і різке підсікання. Потрапивши на гачок карась пручається сильно, але не довго. Крупного карася рекомендується з води діставати за допомогою підсак.

Поради та рекомендації фахівців

Маючи елементарні навички ловлі карася завжди можна розраховувати на впіймання кількох пристойних екземплярів. Але щоб досягти стабільного клювання потрібно постаратися. Поради, які допоможуть збільшити кількість клювань та гарантувати багатий улов:

  • При монтажі оснастки намагайтеся використовувати якомога меншу кількість грузил. Карась в момент клювання стає обережнішим і якщо він відчує опір або натяг оснастки, то наживку він відразу постарається виплюнути.
  • Якщо оснастка матиме одночасно два повідки, то слід робити їх різної довжини, це виключить їх перехльостування, завдяки чому збільшиться кількість клювань.
  • Вантаж слід розділити на три частини від меншого до більшого. Вантажі встановлюються на основній волосіні на відстані 10 см один від одного.
  • В якості основної волосіні слід використовувати варіанти якомога меншого перерізу, також важливо правильно підібрати її щодо колірного відтінку. Якщо ловити доведеться серед чагарників підводної рослинності, то волосінь слід купувати зеленого відтінку, для ловлі на чистих ділянках можна придбати білу, а от якщо дно піщане, то жовту.
  • Шанси на успіх суттєво будуть збільшені, якщо в процесі ловлі буде застосовуватися прикорм, до складу якого включено третину частини наживки, що застосовується для вудіння.

Правильна ловля карася

І насамкінець додамо, що плануючи рибалку на карася не потрібно забувати про елементарні дрібниці. Наприклад, маскування. Важливо намагатися якомога тихіше поводитися на березі, без необхідності не наближатися до краю берега, не шуміти, і найважливіше, не слід одягати на риболовлю, яскраві речі.