Безкоштовна доставка від 1500 грн
  • Широкий асортимент

    Унікальні товари, які ви не знайдете в інших інтернет-магазинах

  • Без пробок і черг

    Економте свій час. Купуйте товари для риболовлі, не виходячи з дому

  • Вигідні покупки

    Купуйте товари для риболовлі з персональною знижкою і промокодами

  • Контроль якості

    Ми завжди перевіряємо якість товару, що вам відправляється

  • Безкоштовна доставка

    Ми надаємо безкоштовну доставку на замовлення від 1500 грн

Категорії

Зимова ловля плітки

Плітка є зграйною рибою і її пошук може увінчатися успіхом тільки при хорошому знанні водойми, звичок цієї риби, особливостей ловлі та багатьох інших нюансів. Влітку знайти плітку набагато простіше, тому що риба активна і постійно перебуває у пошуках їжі. У зимову пору року справи трохи інакші.

Ловля плітки взимку

При зниженні температури верхнього шару води до 4 градусів риба збивається в щільні зграї і йде на зимові ями. Яма може бути від 4 до 15 метрів, а в дуже великих водоймах і до 30 метрів. Хочеться відзначити, що чим більшу площу має водоймище, тим важче в ньому знайти рибу. І тут нам на допомогу приходить сучасне диво техніки – ехолот. Якщо такого немає, то доводиться шукати вручну, про що і йтиметься далі.

Особливості пошуку плітки взимку

Ступаючи на лід, рибалка має ставити перед собою завдання, які він намагатиметься вирішити. Першим правильним завданням є пошук потрібної глибини. Робиться це досить просто. Плітка в зимовий час воліє триматися на глибинах від 3.5 до 5 метрів, зрідка 6-7. Для того, щоб вийти на потрібну нам глибину, необхідно пробурити десять лунок від берега безпосередньо в глиб водойми. Після цього заходу йде промір глибини звичайною зимовою вудкою. Ніколи не заміряйте глибину з порожньою мормишкою, риба, яка стоїть під лункою, може себе проявити клюванням, що буде приємним доповненням до процесу пошуку потрібної глибини і вкаже нам, що ми на вірному шляху.

Отже, якщо з 10 пробурених нами лунок в одній або двох були клювання плітки, то на цьому і зосередимо свою увагу. Знайшовши потрібну глибину і найменшу активність риби, буримо ще по дві лунки зліва та праворуч. Робиться це для того, щоб знайти яку-небудь нерівність дна: звал, перепад, брівку тощо. Знайшовши нерівність, робимо ще по парі лунок з кожного боку і починаємо підгодовування. Завжди користуйтеся спеціальною конусною годівницею для зимової ловлі, вона чіткіше доставить ваш прикорм у потрібну точку. Зліплена куля відхилятиметься від місця ловлі, принаймні на метр і рибу вона збере саме там, а не в місці ловлі.

Плітка на мормишку взимку

Поговоримо про підгодовування

Кожен досвідчений рибалка знає, що зимове підгодовування кардинально відрізняється від літнього своїм складом і кольором. Але насамперед поговоримо про склад. Будь-яка підгодівельна суміш має свою основу. Як основу доцільно використовувати зварену і остуджену кашу. Каша не повинна бути в'язкою, і тому її слід перебити з панірувальними сухарями. Чим дрібнішою буде фракція вашої суміші, тим краще.

За наявності дрібної фракції риба не насичується і у неї підвищується апетит. Можна використовувати горохову кашу, але насправді за основу підійде що завгодно. Далі нам необхідно отриману суміш затемнити. Для такої процедури існують фірмові зимові підживлювальні суміші. Ці суміші мають свій запах, що додасть ще більшої привабливості нашому підгодовуванню.

Плітка взимку

Отже, що ми маємо? Зимовий прикорм складається з чотирьох елементів: основа, розпушувач, затемняюча частина і живий компонент. Неважко здогадатися, що у ролі живого компонента виступає кормовий мотиль. Мотиль у суміші дуже важливий, і нехтувати ним не варто. Єдине правило: додавати мотиля необхідно безпосередньо на льоду.

Детально підготувавши основу для риболовлі, грунтовно загодувавши все годівницею (по одній годівниці на кожну лунку в місці ловлі), можна приступати. Є така думка, що якщо ви отримали схід плітки прямо біля дна, то вся зграя негайно покидає точку ловлі. Правда це чи ні, ніхто не знає, але щоб не допустити цієї ситуації, слід використовувати гострий гачок. Ніколи не шкодуйте грошей на якісні гачки, краще заощадити на самому вудилищі, але не на гачках.

Для упіймання плітки використовують два види лову: поплавкову і на мормишку. Тут кожен сам собі експерт, і ваша снасть залежатиме лише від власних уподобань. Загальний висновок у всіх рибалок тільки на рахунок діаметру волосіні. Як то кажуть: «Чим тонше, тим краще – але в розумних межах». Найпопулярнішим є 0.12 мм.

Підбиваючи підсумки, хочеться сказати, що всіх нюансів і тактик підлідної ловлі плітки в одній статті охопити неможливо. На клювання окрім снастей, вдало обраного місця та прикорму впливають й інші фактори, такі як тиск, погода, активність риби. Так що якщо щось не виходить і риби немає - просто змініть тактику. Вдалої ловлі плітки взимку!